Saturday 22 November 2014

ITIK PANGGANG

ASSALAMUALAIKUM..


td acik tonga leko belek2 blog..tejumpo plak resepi ni..cam sodap yo..mano yg suka nkan itik tu bole la cuba,,ni acik copy paste je..bkan sendiri punyer yo,x sodap jgan marah acik,,hihihi

Bila sebut tentang itik, ada yang suka dan tidak kurang pula yang tidak suka. Amie belajar makan hidangan itik daripada keluarga sebelah suami. Apa istimewanya hidangan itik? Sedap atau sebaliknya, itu ikut citarasa masing-masing. Ada dua resepi memasak itik yang Amie pelajari. Pertama, itik masak sambal daripada ibu mentua, dan yang kedua Amie tak tahu apa nama resepinya.... rebus itik hingga empuk, kemudian lumurkan dengan pelbagai bahan perisa dan kemudian goreng hingga kuning keemasan. Resepi kedua Amie belajar melalui kakak ipar. Namun kadang-kadang Amie ubahsuai resepi tersebut. Setelah merebus hingga empuk, Amie lumurkan dengan pelbagai bahan perisa dan kemudian panggang pula dalam ketuhar. Jadilah Itik Panggang dalam ertikata masakan Amie yang tersendiri. Kami ada seekor itik daging yang sudah dibersihkan seberat 2.6kg. Suami kata masaklah seperti biasa, rebus hingga empuk dan kemudian goreng. Amie cadangkan supaya panggang sahaja tanpa direbus terlebih dahulu tapi suami kata.... eh! Macamana nak makan kalau itik keras macam batu? Memanglah daging itik keras tapi nanti dulu.... Amie cuba jumpa Encik Google untuk selesaikan masalah ini.


Agak-agak Itik Panggang di atas ini benar-benar dipanggang atau direbus dulu kemudian baru dipanggang? Amie telah bertemu dengan Encik Google yang telah memberi Amie pelbagai cadangan untuk masak Itik Panggang. Antaranya termasuklah Resepi Duck Roastdi SINI, atau Cantonese Roast Duck Recipe di SINI. Ada lagi resepi Peking Duck di SINI dan juga Resepi Itik Panggang di SINI. Kalau masih tak cukup, bolehlah klik Resepi Bebek Panggang Ngo Hiang di SINI


Berdasarkan beberapa panduan resepi dan pengalaman sendiri Amie akhirnya putuskan untuk memanggang dengan cara Amie sendiri. Amie gunakan beberapa bahan perapan termasuk madu dan sos hoisin serta five spices seperti yang dicadangkan dalam beberapa resepi yang Amie baca walaupun Amie tak jumpa jintan hitam, tapi Amie gantikan dengan jintan putih. Kemudian Amie perap semalam di dalam peti sejuk. banyak langkah yang terpaksa diikuti untuk menghasilkan Itik Panggang Amie kali ini. Misalnya, setelah itik dibersihkan dengan memerap selama 40 minit bersama air limau nipis dan garam, Amie toskan itik tersebut selama 1 jam supaya itik benar-benar kering sebelum dilumur bersama bahan perapan. Setelah diperap semalaman, Amie tonggengkan itik tersebut supaya air perapan tidak terkumpul dalam daging tersebut. Sebaik-baiknya itik hendaklah dipanggang secara menegak tapi manalah kita ada ketuhar seperti yang digunakan oleh restoran-restoran Cina. Amie hanya panggang di dalam oven dengan api yang paling sederhana selama 3 jam. Setiap 30 minit Amie akan buka oven dan keluarkan minyak dari lemak itik yang tidak henti-henti menitis ke bawah. Pada masa yang sama, Amie sapu seluruh badan itik dengan campuran sos hoisin, madu dan kicap cair. Panjangnyalah cerita pasal itik.....  Di bawah ini bahagian peha itik, dan bahagian yang sebelahnya kenalah tutup sebab kena 'sopan'lah sikit.... he he heheh


Inilah hasilnya Itik Panggang olahan resepi Amie. Walaupun kulitnya tak segurih dan segaring seperti yang tergantung di restoran tetapi sekurang-kurangnya Amie boleh buktikan kepada suami bahawa Itik Panggang tanpa direbus terlebih dahulu bukanlah keras seperti batu sebagaimana sangkaannya.



Ini ialah bahagian peha itik yang sudah dipotong-potong. Pada mulanya Amie memikirkan itik seberat 2.6kg ini besar sangat dan banyak hasilnya tetapi rupanya sekali hidang, licin dalam sekelip mata.


Ini bahagian dada itik. Nampak merekah... itu menunjukkan Amie belum mahir dalam hal memanggang itik. Sebelum ini Amie kurang berminat untuk makan bahagian dada ayam, tapi lain pula dengan dada itik. Pada Amie dada itik merupakan bahagian yang paling sedap berbanding bahagian lain!


Insya-Allah, lain kali kalau berkesempatan untuk memanggang itik, Amie akan cuba yang lebih baik terutama pada bahagian kulitnya yang sebenarnya rangup setelah habis minyaknya mengalir keluar! Ada sesiapa yang berminat untuk mengetahui resepi Itik Panggang Amie? Mungkin ramai yang kurang berminat dengan resepi itik tapi  Amie kongsikan bersama seperti di bawah ini:

Resepi: Itik Panggang
Sumber: Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 ekor itik - bersihkan, buang kepala dan kaki
2 biji limau nipis - ambil jusnya
1 sudu besar garam

Bahan perapan:
1 labu bawang besar - kisar
3 biji bawang putih - kisar
3cm halia - kisar
1 sudu madu
1 sudu sos tiram
1 sudu kicap cair
1 sudu kicap pekat
2 sudu sos hoisin
1 sudu lada putih - kisar
2 sudu five spices - bunga lawang, cengkih, kulit kayu manis, lada sulah dan jintan hitam - kisar 
garam - secukup rasa / jika perlu
sediakan sedikit campuran sos hoisin, madu dan kicap untuk melumuri badan itik ketika dipanggang

Cara:
1. Lumurkan seluruh badan itik dengan jus limau nipis dan garam. Biarkan selama 40 minit.
2. Cuci itik sehingga bersih dan toskan selama 1 jam.
3. Lumurkan seluruh badan itik luar dan dalam bersama bahan perapan.
4. Perap semalaman di dalam peti sejuk
5. Keluarkan itik yang diperap dan toskan supaya keluar air dari badan itik selama 2 jam.
6. Panggang itik di dalam ketuhar dengan api perlahan selama 3 jam.
7. Setiap 30 minit, keluarkan itik dan buang minyak dari lelemak itik. 
8. Sapu seluruh itik dengan campuran sos hoisin, madu dan kicap.
9. Setelah itik masak, biarkan seketika anggaran 15 minit sebelum dipotong untuk dihidangkan.

Amie tidak menyediakan Sos Vietnam untuk pencicah Itik Panggang sebaliknya Amie buat sejenis pencicah yang selalu kakak ipar Amie hidangkan semasa BBQ di kampung. Tapi.... tak tahu apa namanya...



Bahan-bahan:
15 biji cili kering
10 biji bawang merah - hiris nipis
7 biji bawang putih - hiris nipis
1 cawan bancuhan air asam jawa 
jus limau kasturi- pilihan
kicap secukupnya - Amie gunakan Kicap Cap Kipas Udang yang sudah cukup lengkap segala rasanya

Cara:
1. Goreng bawang putih, bawang merah dan cili kering hingga garing.
2. Masukkan cili kering, bawang merah dan bawang putih goreng, air bancuhan asam jawa dan kicap ke dalam pengisar.
3. Kisar hingga halus.
4. Tuang ke dalam mangkuk.
5. Boleh tambah jus limau kasturi jika suka - takperlu bubuh garam kerana kicap sudah cukup perasanya.

Bila sebut tentang itik, ada yang suka dan tidak kurang pula yang tidak suka. Amie belajar makan hidangan itik daripada keluarga sebelah suami. Apa istimewanya hidangan itik? Sedap atau sebaliknya, itu ikut citarasa masing-masing. Ada dua resepi memasak itik yang Amie pelajari. Pertama, itik masak sambal daripada ibu mentua, dan yang kedua Amie tak tahu apa nama resepinya.... rebus itik hingga empuk, kemudian lumurkan dengan pelbagai bahan perisa dan kemudian goreng hingga kuning keemasan. Resepi kedua Amie belajar melalui kakak ipar. Namun kadang-kadang Amie ubahsuai resepi tersebut. Setelah merebus hingga empuk, Amie lumurkan dengan pelbagai bahan perisa dan kemudian panggang pula dalam ketuhar. Jadilah Itik Panggang dalam ertikata masakan Amie yang tersendiri. Kami ada seekor itik daging yang sudah dibersihkan seberat 2.6kg. Suami kata masaklah seperti biasa, rebus hingga empuk dan kemudian goreng. Amie cadangkan supaya panggang sahaja tanpa direbus terlebih dahulu tapi suami kata.... eh! Macamana nak makan kalau itik keras macam batu? Memanglah daging itik keras tapi nanti dulu.... Amie cuba jumpa Encik Google untuk selesaikan masalah ini.


Agak-agak Itik Panggang di atas ini benar-benar dipanggang atau direbus dulu kemudian baru dipanggang? Amie telah bertemu dengan Encik Google yang telah memberi Amie pelbagai cadangan untuk masak Itik Panggang. Antaranya termasuklah Resepi Duck Roastdi SINI, atau Cantonese Roast Duck Recipe di SINI. Ada lagi resepi Peking Duck di SINI dan juga Resepi Itik Panggang di SINI. Kalau masih tak cukup, bolehlah klik Resepi Bebek Panggang Ngo Hiang di SINI


Berdasarkan beberapa panduan resepi dan pengalaman sendiri Amie akhirnya putuskan untuk memanggang dengan cara Amie sendiri. Amie gunakan beberapa bahan perapan termasuk madu dan sos hoisin serta five spices seperti yang dicadangkan dalam beberapa resepi yang Amie baca walaupun Amie tak jumpa jintan hitam, tapi Amie gantikan dengan jintan putih. Kemudian Amie perap semalam di dalam peti sejuk. banyak langkah yang terpaksa diikuti untuk menghasilkan Itik Panggang Amie kali ini. Misalnya, setelah itik dibersihkan dengan memerap selama 40 minit bersama air limau nipis dan garam, Amie toskan itik tersebut selama 1 jam supaya itik benar-benar kering sebelum dilumur bersama bahan perapan. Setelah diperap semalaman, Amie tonggengkan itik tersebut supaya air perapan tidak terkumpul dalam daging tersebut. Sebaik-baiknya itik hendaklah dipanggang secara menegak tapi manalah kita ada ketuhar seperti yang digunakan oleh restoran-restoran Cina. Amie hanya panggang di dalam oven dengan api yang paling sederhana selama 3 jam. Setiap 30 minit Amie akan buka oven dan keluarkan minyak dari lemak itik yang tidak henti-henti menitis ke bawah. Pada masa yang sama, Amie sapu seluruh badan itik dengan campuran sos hoisin, madu dan kicap cair. Panjangnyalah cerita pasal itik.....  Di bawah ini bahagian peha itik, dan bahagian yang sebelahnya kenalah tutup sebab kena 'sopan'lah sikit.... he he heheh


Inilah hasilnya Itik Panggang olahan resepi Amie. Walaupun kulitnya tak segurih dan segaring seperti yang tergantung di restoran tetapi sekurang-kurangnya Amie boleh buktikan kepada suami bahawa Itik Panggang tanpa direbus terlebih dahulu bukanlah keras seperti batu sebagaimana sangkaannya.



Ini ialah bahagian peha itik yang sudah dipotong-potong. Pada mulanya Amie memikirkan itik seberat 2.6kg ini besar sangat dan banyak hasilnya tetapi rupanya sekali hidang, licin dalam sekelip mata.


Ini bahagian dada itik. Nampak merekah... itu menunjukkan Amie belum mahir dalam hal memanggang itik. Sebelum ini Amie kurang berminat untuk makan bahagian dada ayam, tapi lain pula dengan dada itik. Pada Amie dada itik merupakan bahagian yang paling sedap berbanding bahagian lain!


Insya-Allah, lain kali kalau berkesempatan untuk memanggang itik, Amie akan cuba yang lebih baik terutama pada bahagian kulitnya yang sebenarnya rangup setelah habis minyaknya mengalir keluar! Ada sesiapa yang berminat untuk mengetahui resepi Itik Panggang Amie? Mungkin ramai yang kurang berminat dengan resepi itik tapi  Amie kongsikan bersama seperti di bawah ini:

Resepi: Itik Panggang
Sumber: Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 ekor itik - bersihkan, buang kepala dan kaki
2 biji limau nipis - ambil jusnya
1 sudu besar garam

Bahan perapan:
1 labu bawang besar - kisar
3 biji bawang putih - kisar
3cm halia - kisar
1 sudu madu
1 sudu sos tiram
1 sudu kicap cair
1 sudu kicap pekat
2 sudu sos hoisin
1 sudu lada putih - kisar
2 sudu five spices - bunga lawang, cengkih, kulit kayu manis, lada sulah dan jintan hitam - kisar 
garam - secukup rasa / jika perlu
sediakan sedikit campuran sos hoisin, madu dan kicap untuk melumuri badan itik ketika dipanggang

Cara:
1. Lumurkan seluruh badan itik dengan jus limau nipis dan garam. Biarkan selama 40 minit.
2. Cuci itik sehingga bersih dan toskan selama 1 jam.
3. Lumurkan seluruh badan itik luar dan dalam bersama bahan perapan.
4. Perap semalaman di dalam peti sejuk
5. Keluarkan itik yang diperap dan toskan supaya keluar air dari badan itik selama 2 jam.
6. Panggang itik di dalam ketuhar dengan api perlahan selama 3 jam.
7. Setiap 30 minit, keluarkan itik dan buang minyak dari lelemak itik. 
8. Sapu seluruh itik dengan campuran sos hoisin, madu dan kicap.
9. Setelah itik masak, biarkan seketika anggaran 15 minit sebelum dipotong untuk dihidangkan.

Amie tidak menyediakan Sos Vietnam untuk pencicah Itik Panggang sebaliknya Amie buat sejenis pencicah yang selalu kakak ipar Amie hidangkan semasa BBQ di kampung. Tapi.... tak tahu apa namanya...



Bahan-bahan:
15 biji cili kering
10 biji bawang merah - hiris nipis
7 biji bawang putih - hiris nipis
1 cawan bancuhan air asam jawa 
jus limau kasturi- pilihan
kicap secukupnya - Amie gunakan Kicap Cap Kipas Udang yang sudah cukup lengkap segala rasanya

Cara:
1. Goreng bawang putih, bawang merah dan cili kering hingga garing.
2. Masukkan cili kering, bawang merah dan bawang putih goreng, air bancuhan asam jawa dan kicap ke dalam pengisar.
3. Kisar hingga halus.
4. Tuang ke dalam mangkuk.
5. Boleh tambah jus limau kasturi jika suka - takperlu bubuh garam kerana kicap sudah cukup perasanya.

2 comments:

  1. mang ai sedaro, buleh dicubo nih..
    apo pon timo kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole je sedara..ni pon copy yo ni..x sdap jgn marah acik lak yo.hehe

      Delete