Saturday 22 November 2014

ITIK PEKING

MEGENAI ITIK PEKIN YG ACIK KAJI KT WIKIPEDIA.
itik peking ni lain skit dari itik biasa..berat eh x lobih 3 kilo.slalu eh pon msti antara 2.5 ke 3 kilo.
ni la deh itiik peking,,(putih bulu eh)


ni dari wikipedia berkenaan itik pekin

Itik Peking atau Itik Panggang Peking ialah hidangan itik terkenal dari Beijing yang telah disediakan sejak zaman empayar lagi dan kini dianggap sebagai salah satu makanan negara China.
Hidangan Itik Peking dihargai kerana kulitnya yang nipis dan garing, dengan versi aslinya menyajikan kulit hampir pada keseluruhannya, tanpa banyak daging, dan dihiris di hadapan pelanggan oleh tukang masak. Itik yang diternak khas untuk hidangan ini disembelih selepas 65 hari dan diperasakan sebelum dipanggang di dalam ketuhar tertutup atau ketuhar gantung. Dagingnya sering dimakan dengan penkekdaun bawang, dan sos hoisin atau sos mi manis.
Dua restoran yang paling terkenal di Beijing yang melayani hidangan istimewa ini ialah:
yang telah wujud selama dua abad dan telah menjadi jenama sebutan ramai. Kelainan hidangan ini yang dikenali sebagai "itik aromatik garing" telah dicipta oleh komuniti Cina diUnited Kingdom.
itik selepas dikeringkan(sodap eh)

No comments:

Post a Comment